Κυριακή 9 Μαρτίου 2008











Κόκκινο κρασί σε χάπι

Ενα χάπι με όλα τα οφέλη ενός ποτηριού κόκκινο κρασί παρασκεύασαν Ιταλοί επιστήμονες. Οπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση New Scientist, το χάπι αυτό θα έχει όλα τα συστατικά του κόκκινου κρασιού, που ωφελούν τον οργανισμό, εκτός από το αλκοόλ.Σε πολλά νοσοκομεία στη Βρετανία συστήνουν κόκκινο κρασί σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα. Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοχημικής της Πάβια μπόρεσαν καταψύχοντας τα συστατικά του κόκκινου κρασιού να τα απομονώσουν σε ένα χάπι.Το χάπι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για κάποιον που δεν πίνει αλκοόλ για ιατρικούς λόγους. Την ίδια ώρα ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν πού οφείλεται ο αλκοολισμός, που θεωρείται αιτία για τη διάλυση πολλών οικογενειών στη χώρα.Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημιου στο Σεντ Λούις βρήκαν πως για όλα φταίει ένα γονίδιο το GABRG3, το οποίο δημιουργεί προδιάθεση για τον αλκοολισμό
-----------------------------------------------
Το κόκκινο κρασί πιθανόν να επιμηκύνει τη ζωή

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, στο κόκκινο κρασί υπάρχει μία ουσία που επιμηκύνει τη ζωή μονοκύτταρων μυκήτων έως και κατά 80%.
Το μόριο, που ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών, είναι πιθανόν να έχει παρόμοια δράση στον άνθρωπο και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την επιβράδυνση των βλαβών που σχετίζονται με το γήρας.Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού New Scientist, η ρεσβερατόλη, όπως ονομάζεται η ουσία, όπως και ο θερμοδικός περιορισμός, ενεργοποιεί ένα γονίδιο που ονομάζεται SIR2 και πιθανώς παρατείνει τη ζωή σταθεροποιώντας το DNA και κάνοντάς το πιο ανθεκτικό σε βλάβες. Πάντως, η ουσία δεν φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική δράση.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σινκλερ, επικεφαλής των ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, με τη νέα αυτή έρευνα πιθανόν να δίνεται εξήγηση στο γιατί η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και γιατί η ρεσβερατόλη μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στα ποντίκια.Η ερευνητική ομάδα εντόπισε δεκαεφτά ακόμη ουσίες της ίδιας κατηγορίας που έχουν παρόμοια δράση, οι οποίες παράγονται από τα φυτά ως αντίδραση σε έκθεση σε αντίξοες συνθήκες όπως η ξηρασία. Ο Σινκλέρ παρατήρησε ότι το κρασί που παράγεται σε περιοχές με αντίξοες συνθήκες, όπως η Ισπανία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Αυστραλία, περιέχει ρεσβερατόλη σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από ό,τι το κρασί από άλλες περιοχές.
=================================
Κόκκινο κρασί εναντίον νόσου Αλτσχάιμερ

Το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντι-οξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, 1 έως 2 ποτήρια ημερησίως, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδία και το αγγειακό σύστημα. Παράλληλα μια σειρά από εργαστηριακά και επιδημιολογικά δεδομένα συσχετίζουν τη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού με αντικαρκινικές ιδιότητες.
Όσον αφορά τη σχέση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκε σε επιδημιολογικές έρευνες ότι η μέτρια κατανάλωση του δημοφιλούς από αρχαιοτάτων χρόνων ποτού, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την εν λόγω νόσο.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση στον εγκέφαλο της β αμυλοειδούς πρωτεΐνης που σχηματίζει γεροντικές πλάκες. Δημιουργείται μια φλεγμονώδης αντίδραση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ελβετοί επιστήμονες διεξήγαγαν πρόσφατα πειράματα με καλλιέργειες κυττάρων για να εξετάσουν κατά πόσο η ρεσβερατρόλη έχει προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες.
Συγκεκριμένα εξέτασαν τον τρόπο που δρα η ρεσβερατρόλη στις καλλιέργειες των κυττάρων όταν αυτά υποβάλλονται στο οξειδωτικό στρες που τους προκαλεί η παθολογική β αμυλοειδής πρωτεΐνη.
Τα ευρήματα των Ελβετών ερευνητών έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τα κύτταρα να επιβιώσουν όταν υποβάλλονται σε οξειδωτικό στρες.Συγκεκριμένα συμβάλλει στην αύξηση της δράσης της γλουταθειόνης εντός των κυττάρων. Η γλουταθειόνη είναι πρωτεΐνη που έχει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των βλαβερών για τα κύτταρα οξειδωτικών ουσιών.
Το συμπέρασμα τους είναι ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, έχει προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες του εγκεφάλου.
Παράλληλα οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού που αναμένεται να έχει προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο. Διότι η αυξημένη πρόσληψη κρασιού, λόγω του αλκοόλ που περιέχεται σε αυτό, μπορεί να έχει τοξική δράση στα νευρικά κύτταρα.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ περιγράφηκε για πρωτη φορά από τον Alois Alzheimer. Επρόκειτο για μια γυναίκα 51 ετών που παρουσίαζε εκφυλισμό των πνευματικών της ικανοτήτων. Στον εγκέφαλό της βρέθηκαν πλάκες αμυλοειδούς και νευροϊνίδια. Οι αλλοιώσεις στη νόσο εμφανίζονται κυρίως στον εγκεφαλικό φλοιό, στον ιππόκαμπο και στον αμυγδαλοειδή πυρήνα.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ (ΝΑ), είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από απώλεια της μνήμης, σταδιακή χειροτέρευση της ομιλίας, χειροτέρευση της ικανότητας κρίσης, αδιαφορία και περιορισμό των ικανοτήτων που χρειάζονται συντονισμό όρασης και χώρου. Οι κινητικές ικανότητες διατηρούνται.
Αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης που έχουμε σήμερα, η συχνότητα της νόσου αυξάνεται. Τα ιατρικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που συνοδεύουν την κατάσταση αυτή γίνονται οξύτερα.
Είναι αναγκαίο να βρεθούν καλύτεροι τρόποι θεραπείας και ιδιαίτερα πρόληψης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι η περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου της μέτριας κατανάλωσης του κόκκινου κρασιού στην νόσο είναι αναγκαία και μπορεί να ιδιαίτερα αποδοτική για τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: